Kako shraniti posebna oblačila?

 

KAŠMIR

Puloverje iz kašmirja shranite v plastične zabojnike in poskrbite, da boste vanj dodali še sivko za zaščito proti moljem.  Pred tem pa je pomembno, da je oblačilo čisto in, da odstranite nezaželene mucke. Če vidite luknjice v oblačilu je najbolje, da pulover položite v plastično vrečko in jo dobro zaprete. Položite ga za 48 ur v zamrzovalnik, nato ga dajte za 24 ur ven in nato spet za 48 ur v zamrzovalnik, da ubijete ves mrčes.

 

 Image

SVILA

Svilena oblačila obešamo na oblazinjen obešalnik. Nekatera lesena ali kovinska obešala lahko poškodujejo svilo. Shranjujte svilene izdelke v temno omaro, ki v notranjost ne dovoljuje pot svetlobi. Svetloba lahko poškoduje in spremeni barvo svile. Obesite svilena oblačila z veliko prostora med elementi, ki omogoča naravni tkanini dihati. Oblačila ne shranjujte v plastično vrečo za oblačila, saj ta ne dovoljuje tkanini dihanja. Omari dodajte zaščitne kroglice ali sivko, da preprečite molje. Shranjujte svilena oblačila, ko so sveže oprana ali pa so se pravkar vrnila iz kemične čistilnice.

 Image

 

ČIPKA

Čipke so najpogosteje izdelane iz bombaža ali lanenega platna. Te tkanine zahtevajo drugačno nego kot npr. volna. Čipko je najbolje hraniti v suhem, temnem in hladnem okolju. Večja oblačila iz čipke  lahko visijo ali nežno zloženi, z pomočjo svilnatega papirja za podlogo ramen občutljivih področij. Uporabimo lahko tudi bombažno tkanino. Čipko je potrebno, tako kot vsa druga oblačila vsaj 2-krat letno prezračiti. Poskrbeti moramo tudi, da je pravilno zložena, da ne izgubi svoje oblike, in da je zaščitena pred umazanijo.

 Image

ANGORA VOLNA

Obesite vaše oblačilo iz angora volne stran od drugih oblačil, če jo nameravate obleči dnevno ali tedensko.  Če je oblačilo obešeno tesno med druga oblačila imajo lahko ostala oblačila sledi volnenih vlaken. Če nameravate oblačilo shraniti za več časa jo shranite v bombažno vrečo za obleko, da bo volna lahko dihala. Pred shranjevanjem je priporočljivo, da oblačilo očistite z nežno mešanico vode in detergenta, pustite, da se oblačilo posuši naravno, saj ga ne smete ga dati v sušilec.

Image

ŽAMET

 Preberite proizvajalčevo oznako, kako očistiti žametno oblačilo. Nekatere vrste žameta se lahko operejo v stroju, nekatera pa morajo biti kemično očiščena. Če ste v dvomih za posebna oblačila kot npr. žametna obleka, žametna jakna se obrnite na strokovnjaka. Shranite žametno oblačilo previdno, brez zlaganja. Pri zlaganju nastanejo gube, ki se jih težko znebimo. Jakno položite v vodoravno lego npr. na polico ali pa v večjo škatlo.  Za obstojnost oblike lahko jakno napolnite s papirjem.

Image 

VOLNA

Čiščenje pred shranitvijo je pri volni zelo pomembno. Žuželke se raje prehranjujejo z volnenimi vlakni, ki so umazani z znojem, telesnim oljem ali delci hrane. Z nego in navodili na etiketah ročno ali v pralnem stroju očistite oblačilo, preden ga boste shranili. Položite čisto in popolnoma suho oblačilo v nepropustne zabojnike. V zabojnike dodajte zaščito proti moljem. Poiščite hladno mesto v vašem domu ali shranite posode v neogrevani garaži ali skladišču. Občasno preverite stanje v zabojih zaradi insektov. Priporočeno je, da to storite vsake 4-8 tednov. Oblačila postavite na sonce in jih temeljito skrtačite. Preden jih shranite nazaj še zamenjajte zaščito proti moljem.

 

 Image

USNJE

Usnje dobro očistite preden ga boste shranili za določen čas. Hranite usnje v suhem in hladnem prostoru, saj lahko vlaga povzroči plesen, ki je največji sovražnik.  Naj nebo izpostavljen sončni svetlobi ali kateremu drugemu viru toplote, da se usnje nebo posušilo in začelo pokati. Ker je usnje težko naj bo obešeno na trpežnem obešalniku, najbolj priporočljivi so leseni obešalniki.

 Image

SEMIŠ

Očistite oblačila in torbice iz semiša pred shranjevanjem. Razmislite o ščetkanju z mehko krtačko, da odstranite umazanijo ali prah. Lahko jih tudi nesete  strokovnjaku, ki vam bo zagotovil čisto oblačilo in , da ga nebi nehote poškodovali. Pustite oblačilu, da diha ko ga shranite. Me shranjujte ga v plastične vreče za obleke, ker to lahko povzroči nastanek plesni. Namesto tega uporabite prevleke za blazine, vrečke za čevlje ali vrečo za obleko, manjše dodatke pa zavite v svilnat papir da bo semiš ostal svež. Shranite semiš na hladen, suh in temen prostor. Vlažni prostori kot npr. klet lahko spodbudi nastanek plesni. Prostori, ki so prevroči kot podstrešje, lahko poškoduje semiš in v  prostorih z veliko naravne svetlobe lahko semiš zbledi.

 Image

ČEVLJI

Napolnite čevlje z papirjem do take mere, da ste prepričani, da bodo ohranili obliko.  Če so čevlji iz semiša, jih na vsake toliko časa skrtačite, da bodo ostali sveži. Vedno pa se morate prepričati, da so čevlji in škornji čisti, brez sledov blata in soli. Uporabite bombažno krpo ali krtačo za čevlje in jih zloščite ali pa jih namažite z zaščito za usnje.  Če imate prostor je za škornje najbolje, da so obešeni, če pa nimate prostora jih postavite na police za čevlje. Ko je sezona mimo jih spravite v škatlo za čevlje.

Image 

 

KRZNO

Krzno morate prezračiti in odstraniti neprimerne vonjave. To lahko storite s sprejem in krtačko.  Vendar morate biti zelo previdni, saj ga nočete namočiti. V omari naj bo krzno obešeno v vreči za obleke, ker ima krzno naravna vlakna. Mora biti tudi dobro zatesnjen. Hranite ga v najhladnejšem delu garderobe. Krzno naj nebo izpostavljeno močni svetlobi, naj ne bo ob oknu, saj se dlake lahko začnejo lomiti.

Image

xoxo

Komentirajte

Prenesite si brezplačni priročnik "PRVI VTIS!"

Vpišite vaš email naslov in prejmite brezplačni priročnik na temo prvega vtisa.