Moda ali osebni stil?

Coco Chanel je nekoč rekla: ”Fashion fades, only style remains”. In, če prevedemo: “Moda zbledi, stil ostaja”. In ravno to so modre besede, ki so jih skozi časovna obdobja s pridom izrekali tudi mnogi modni oblikovalci, kot tudi razni modni guruji po vsem svetu. Bo že nekaj resnice v tem, kaj pravite? Torej, ko na koncu potegnemo črto, kaj pravzaprav je moda in kaj stil ali slog, kot vam je pač ljubše?

Moda

Če bi povzeli definicijo mode iz slovarja, gledano na strani: www.thefreedictionary.com, je moda ”prevladujoča, z vidika obleke ali obnašanja, nekaj, kot je oblačilo, ki je trenutno aktualno”. Takšna definicija se zdi popolnoma odveč, če vzamemo v obzir, da večina žensk, ki je vsaj malce modno osveščenih, sledijo zadnjim modnim zapovedim, berejo modne revije in gledajo razne modne oddaje. Nič zapletenega, kajne?

 

versace         Versace

Dsquared2         Dsquared2

Giulietta          Giulietta

Stil

Ko pa pridemo do stila, pa vse stvari le niso tako popolnoma jasne, kot pri vprašanju mode. Medtem, ko modo ustvarjajo oblikovalci, oz. t.i. postavljalci in oblikovalci trendov, pa stila ni mogoče napovedovati in upravljati. Moda je splošna, stil oseben. Ni dvoma o tem, da je izvor mode v izražanju osebnega stila, vizije. Vendar ne glede na to, kako močno se trudimo, skoraj nemogoče je doseči popolnoma enak izged, kot smo ga videli v neki reviji pred nekaj dnevi. Vsakokrat se znajde kaj drugačnega v našem izgledu. Prepričana sem, da se je vsak, vsaj enkrat, znašel v podobni situaciji. No, tukaj pa je točka, kjer v vlogo stopi osebni slog. Razlog zakaj enak izgled, na dveh različnih osebah lahko izgleda popolnoma drugače je ravno slog, ki ga oblikujejo obnašanje, drža, razpoloženje, pričakovanja, okolje in še veliko več. Torej, če malce razmislimo o tem in dodamo še izjavo večne Coco Chanel glede mode in stila, se vprašamo: zakaj torej sploh potrebujemo modo? Zakaj se ne osredotočimo predvsem na osebni stil? Morda zato, ker se mnogi ne znajdejo v vlogi osebnega stilista, nimajo časa razmišljati o svojem izgledu, nimajo volje, ipd. V tem primeru so trendi lahko hitra in sila enostavna rešitev za množico so mišljenikov, ali pač ne, v kolikor si želimo drugačnost po kateri nenehno hrepenimo?

 

mira2

           Miroslava Duma

c1Olivia Palermo

alexa-1Alexa Chung

Taylor-Tomasi-Hill-Best-Street-Style-141Taylor Tomasi Hill

Uravnotežena kombinacija med modo in osebnim slogom

Odgovor je pravzaprav precej enostaven: modo potrebujemo iz vidika potrebe po nenehnem spreminjanju ali če želite nadgrajevanju našega videza in nas samih. Potreba po modi je zakoreninjena v človeški naravi, nenehna težnja po drugačnosti in raznolikosti. Medtem, ko moda narekuje glavne trende sezone, je osebni stil odgovoren, da iz mode izberemo samo to, kar popolnoma ustreza: našemu okusu, naši postavi in našemu življenju. Nikakršne potrebe ni, da slepo sledimo modi in trendom do zadnje potankosti. Dovolj je, da si sposodimo malce tukaj, malce tam in tako ustvarimo edinstven izgled, ki predstavlja naš osebni slog, naš jaz. Videz, ki sega preko mode in vseh trendov, ne glede nato, ali je izgled “in” tisti trenutek ali ne, se ujema in izraža nas kot osebo in naš stil. Torej, namesto, da ste modni, preprosto bodite to kar ste. Vendar s stilom.

 

Berlin fashion week      Street style

Berl                                                                                                   Street style

    05-berlin-fashion-week-fall-2015-street-style-04Street style

5-berlin-fashion-week-fall-2015-street-style-01Street style

04-berlin-fashion-week-fall-2015-street-style-05Street style

4-berlin-fashion-week-fall-2015-street-style-04Street style

xo

Komentirajte

Prenesite si brezplačni priročnik "PRVI VTIS!"

Vpišite vaš email naslov in prejmite brezplačni priročnik na temo prvega vtisa.