Sproščeni Petek

Hvala bogu, da je petek, kajne?! Ne samo, da je konec delovnega tedna, hkrati je to tudi priložnost, da malce sprostite vaš poslovni izgled! Vendar počakajte, ne tako hitro! Sproščeni petek je dobra priložnost, da se malce razkomotite, vendar morate biti pri tem zelo previdni. Kaj vse, vam politika vašega podjetja, dovoljuje obleči za sproščeni petek? Katera oblačila se smatrajo za priložnostno? Zavedati se morate, da ste v službenem okolju in zato ne pozabite obdržati profesionalen izgled ne glede na to, da je petek. Ravno zato je izbor oblačil za sproščeni petek lahko zelo zahtevna naloga in zelo pazljivo boste morali določiti, kateri kodeks oblačenja je primeren za vaše podjetje. Kajti možnosti, kaj je sprejemljivo in kaj ne je skoraj toliko, kot je različnih podjetij. Tukaj je nekaj naših nasvetov, ki vam lahko pomagajo:

 

– Preden se popolnoma navdušite nad vašo super sproščeno petekovo opravo, morate vedeti ali kaj takega, kot je sproščeni petek, sploh obstaja v vašem podjetju. Vendar na žalost to ni še čas za počitek, kajti sproščeni petek, pomeni različne stvari različnim ljudem. Če niste povsem prepričani, kaj lahko in česa ne more obleči, je najbolje, da se pogovorite s svojim nadrejenim, ki vam lahko pomaga pri tem. Kot vedno v življenju je tudi tukaj komunikacija ključ do uspeha. Je namreč zanimivo to, da vsi poznamo sproščeni petek ali ”casual friday” in kadar slišimo casual se hitro spomnimo na jeans. Vendar pa nam splošni dress code narekuje, da se casual, nikakor ne meša s službeno garderobo. Jeans je v poslovni garderobi striktno prepovedan. Kaj je torej še vedno casual in to niso kavbojke? Vse druge hlače, ki niso strogo elegantne. Pa vseeno, ker vemo, da mnogo ljudi za sproščeni petek rado obleče kavbojke in jim je tudi dovoljeno s strani podjetja, se je zato znašem tudi na našem spisku.

 

casual-fridayCasual Friday

– Kakšen je vaš izgled? Ne razumite me narobe, vendar je to zelo pomembno – upoštevajte tudi obliko vašega telesa! Nekatera oblačila so lahko primerna za druge, vendar vas lahko izgledajo preveč… No, seksi ali pa tudi popolno nasprotje tega! Bodite previdni, da ne nosite oblačila, ki so preveč tesna na nekaterih področjih vašega telesa in prosim, zakrite svoj dekolte.

 

casual-friday-1Casual Friday Outfit

– Prva asociacija, ko pomislite na  sproščeni petek je – imate prav! Da je čas za kavbojke! Vendar, (če že morate) potem poskusite raje z vašimi temnimi kavbojkami, da boste izgledali veliko bolj prefinjeno. Ravno tako velja za vse vrste hlač. Strgane, prešite, lesketajoče, z raznimi kovicami in izprane kavbojke? Slaba ideja! Tudi dober pas skupaj s kavbojkami lahko naredil veliko razliko in zato ste videti tudi bolj prefinjeno.

 

casual-friday-2Dark Jeans

– Glavni problem, kaj obleči za v službo imamo po navadi kadar je zunaj precej vroče! In ja, zavedamo se, da je toplo, vendar se zadržite tudi ob petekih! Ne morete nositi japonk, mini kril in kratkih hlač; zelo mi je žal ampak to ne bo šlo! Odločen NE. Niti z raznimi pajkicami se nikakor ne prikažite v službo. Te so rezervirane za telovadbo! Ali morda le, če želite izgledati smešno in neprofesionalno.

 

casual-friday-3Casual Friday Look

– Kar zadeva obutve, za svež in malce drugačen videz v kolikor nosite pretežno pete, izberite čevlje brez teh  – elegantne balerinke z živalskim potiskom so ob petkih lahko odlična rešitev, namesto vrtoglavih pet. Izbirajte raje balerinke, ki se končajo na špico ali v obliki mandlja (nekaj vmes med strogo špico in zaobljena konica). Izgledajo neprimerljivo bolje in prefinjeno kot pa tiste z mašnjicami spredaj! Ali pa morda tudi oxfordke? Nošenje superg je lahko v veliki meri odvisno od vašega delovnega okolja. Največkrat so zelo odsvetovane. Torej, če že, potem izberite superge, ki spominjajo na čevlje. Nikakor ne takih, ki jih obujete za tek zunaj. Tudi obutev z odprtino za prste, so lahko zelo vprašljive v tem primeru  – če je odprtina res majhna je to v redu, če pa želite pokazati skoraj celotna stopala, bodite previdni – to je lahko vendarle preveč za vaše nadrejene.

 

casual-friday-4Casual Friday With Flats

– Ekstra ozke, oprijete hlače lahko izgledajo res super, če imate nekaj dovolj širokega, da jih ”objema”. In rešitev za to je lahko odličen blazer, jakna ali jopa, ki vam pomagajo izgledati bolj profesionalno. Nosite jih z nevtralnim zgornjim delom in živimi dodatki, ki bodo prispevali karizmo vašemu uglajenemu videzu.

 

casual-friday-5Slim Pants

– Zbudite se, delovnega tedna še ni konec! Zato vstanite zgodaj, tudi v petek, čeprav je zadnji delovni dan v tednu, in dajte vse od sebe! Včasih je težko načrtovati, kaj boste oblekli naslednji dan, zato vstanite in se skrbno odločite, kako bo izgledala vaša popolna podoba za ta sproščeni petek. Nikakor se ne izgovarjajte na to, da je sproščen in zato navlečete nase prvo stvar, ki pride pod roko. No go! Zgodnje vstajanje iz postelje vam bo omogočilo tudi, da se lepo naličite, kar je bistvenega pomena (o poslovnem ličenju in nasvetih smo pisali tukaj)

 

casual-friday-8Casual Office Look

 

– Na koncu, ne pozabite, da ste lahko dober zgled za druge. Pri oblačenju, naj vam bo vedno cilj, izgledati za odtenek bolje, kot to pričakujejo od vas in bodite vzor svojim sodelavcem. Če se drugi lahko izmažejo s preveč sproščenim izgledom, morda to ne velja tudi za vas. Bodite boljši, oblecite se bolje in zato izgledajte bolj profesionalno. Vsekakor je bolje, da ste oblečeni lepše kot je to potrebno od tega, da ste povsem ravnodušni. Najhujše, kar se vam v tem primeru lahko zgodi je, da ste najlepše oblečeni! Ni slabo, kajne?

 

Zanima me vaše mnenje glede sproščenega petka… kako vam je to všeč in kaj oblečete na ta dan? Ali tudi vas to ”sproščeno” bega in se morda sprašujete kaj je sploh primerno obleči?

No Responses

Komentirajte

Prenesite si brezplačni priročnik "PRVI VTIS!"

Vpišite vaš email naslov in prejmite brezplačni priročnik na temo prvega vtisa.