Različne Oblike Postav – Kako Jih Oblačiti

Ste že kdaj opazovali kako nekatera oblačila izgledajo naravnost super na drugih ljudeh? Ko pa jih preizkusite sami pa kar naenkrat ne izgledajo več tako zelo dobro, vam enostavno ne pristajajo. Torej,  zakaj? Prva stvar, ki jo morate nujno storiti je, da določite in spoznate svojo obliko telesa. Prepoznati svojo obliko telesa je ključnega pomena. Le tako se lahko naučite pravilno oblačiti glede na postavo in kakšni stili – kroji vam pravzaprav pristajajo. Tako se izognete prej omenjenim dilemam, ko na drugih opazujete oblačila, pri vašem pomerjanju pa je zgodba popolnoma drugačna. Ko boste poznali svojo obliko postave, boste lahko hitro ugotovili kakšna oblačila bi lahko tudi na vas izgledala fantastično (seveda z nekaj pretečene vaje). Obstaja 5 glavnih oblik telesa in ključno je, da pokažete svoje atribute, medtem ko poskušamo negativne prikriti ali vsaj omiliti.

Če se sprašujete kako si določiti obliko telesa, je to mogoče enostavno narediti tako, da se pogledate v ogledalo (veliko ogledalo, kjer lahko vidite svoje telo v celoti) – določite, kateri deli telesa so najširši/največji in kateri so najožji/najmanjši (in ne biti preveč kritični do sebe!). Če niste prepričani kaj pravzaprav gledati, bodite pozorni na vaša ramena, prsi, pas, boke in stegna. Kaj vas morda lahko tudi zmede je: ali je vaše telo vitko, natrenirano ali polnejše. Osredotočiti se morate le na obliko in ne športno pripravljenost vašega telesa!

Kot smo že omenili, obstaja 5 glavnih oblik postav: jabolko, hruška, peščena ura, ravna/pravokotnik in obrnjen trikotnik. Tukaj so njihove razlike in nekaj o tem kaj nositi za vsako obliko postave. Lahko se bo tudi zgodilo, da boste pri določanju oblike svoje postave prepoznali celo značilnosti dveh različnih postav. Kar ni nič redkega niti čudnega.

 

oblike-postavpostave po vrsti:  HRUŠKA, OBRNJEN TRIKOTNIK, RAVNA, JABOLKO in PEŠČENA URA
Image

 

JABOLKO (ali okrogla) oblika postave običajno pridobi/nosi težo v sredinskem (trebušnem) predelu in ima večji zgornji del telesa, medtem, ko so boki ozki, zadnjica majhna, največkrat ploska in noge precej vitke. Oblika postave jabolko ima neverjetno lepe noge in prav je, da jih pokažete. Kaj morate storiti je, da pozornost usmerite stran od vašega trebuha: nosite stile, ki vizualno podaljšujejo zgornji del telesa in pokažite svoj dekolte z V-izrezom. Vaša glavna naloga je, da zakrijete okroglasto obliko, zato so najboljša izbira enobarvni zgornji deli, ki bojo spretno skrili vaš pas in lahkotne hlače, ki bodo pritegnile pozornost k nogam. Obleke, majice na preklop, kajti ta način zavezovanja neverjetno dobro prekriva trebušni predel. Uporabljajte dodatke v presežkih z velikimi pisanimi zapestnicami in nosite kratka krila z ubijalskim parom pet, ki bodo pritegnili pozornost vzdolž vaših nog. Dodate lahko tudi svetel šal, ki bo namenil več pozornosti k obrazu in manj pogledovanja na vaš kritičen predel.

 

HRUŠKA (ali trikotnik) oblika postave običajno pridobi/nosi težo na bokih in stegnih. Ima majhne, srednje prsi in precej poudarjen pas, medtem ko so noge in zadnjica polnejše. Kaj morate storiti – ustvariti pravo ravnovesje med zgornjim in spodnjim delom telesa. To lahko storite tako, da zgoraj nosite svetle barve in vzorce, ki vlečejo pozornost na vaše prsi. Dodajte zgoraj še nekaj volumna z nošenjem naborkov. Izberite živahen šal za usmerjanje pozornosti na obraz in za popolno telesno ravnovesje. Zmanjšajte spodnji del telesa s pustimi, temnejšimi spodnjimi kosi – s tem se bo ustvaril kontrast in vaš pas bo bolj poudarjen. Prav tako lahko poskusite nositi plašč s prevelikim ovratnikom, ki je zapet v pasu in čevlji s koničasto špico za vizualno podaljšanje nog. Odlična izbira so tudi blazerji s podloženimi rameni. Zapomnite si: vzorci, teksture, žive barve, dodatki, ipd. poudarjajo področja (uporabljamo jih na področjih kjer nam manjka volumen za simetrično in usklajeno telo – v tem primeru zgornji del), medtem ko, enobarvna in temna oblačila zakrivajo in ne poudarjajo predele.

 

PEŠČENA URA (ali osem) oblika postave običajno pridobiva težo proporcionalno na bokih in prsih. Prsi in boki so si podobnih proporcev (širina zgornjega dela in bokov) in pas je ozek, lepo poudarjen. Ta oblika postave je edina postava, ki je proporcialno popolnoma usklajena. K tej obliki postave stremimo pri oblačenju ostalih postav. Kaj morate storiti – pokažete tiste svoje obline in to lahko storite tako, da izberete slog, ki lepo posnema vašo obliko telesa. Poiščite popolno črno obleko s krojem, ki oprijema vaše telo. Nosite jo s pasovi, ki poudarjajo najožji del vašega pasu. Za poudarjanje vaše oblike postave, nosite V izrez z mogočno ogrlico, ki bo pritegnila pozornost vaš zgornji del. Nikoli ne prekrivajte svojih oblin in vedno izberite lahkotne tkanine namesto vrečastih oblačil, ki na noben način ne laskajo postavi peščene ure.

 

RAVNA (ali pravokotnik) oblika postave pridobiva rahlo težo okoli trebuha in na zadnjem delu. Pas, boki in ramena, so skoraj enake velikosti/širine. To je oblika telesa, ki nima poudarjenih ženskih oblin, zato jih moramo sami ustvariti z dodatki in pravilnimi kroji oblačil. Kaj morate storiti – da dodate potrebno obliko vašemu telesu za vsako priložnost, da nosite zgornje dele z ovratniki, naborki in dodatki, da tako ustvarite potreben volumen/širino zgoraj, in lahkotna krila za dodajanje širine/volumna na bokih. Pas v tem primeru lep optično zoožamo z uporabo tankih pasov na najožjem delu pasu. Nosite lahko tudi globoke vratne izreze z velikimi šali in (kot prej omenjeno) pas, kar bo ustvarilo vtis peščene ure. Plastenje je dobra izbira in preizkušajte razne teksture, vendar nikoli ne zamudite priložnosti, da pokažete svoje vitke noge in roke. Bistvo te oblike telesa je, da vizualno ustvarimo obline! Zgornji in spodnji del telesa optično razširimo in pas ožamo. To je to!

 

OBRNJEN TRIKOTNIK (ali jagoda) oblika postave pridobiva/nosi težo na ramenih. Ima poln celotem zgornji del telesa, medtem, ko so pas in boki ravni. Kaj morate narediti – dodati prepotrebno širino na vaš spodnji del telesa, medtem, ko želimo omiliti zgornji del – ramena. Ta postava je precej značilna tudi za plavalce, ki imajo zaradi plavanja najbolj ojačan prav zgornji del in ramena. Začnite s tankimi tkaninami pri izbiri zgornjih delov oblačil in dodajte svetle, barvne in potiskane hlače, da ustvarite ravnovesje med spodnjim in zgornjim delom telesa. Priporočeno je tudi nošenje V izrezov, da pogled peljemo proti spodnjemu delu telesa (kar optično oža zgornji del), na vaše široke hlače z visokim pasom in širšimi hlačnicami. Nosite plašče čistih in enostavnih linij in če že morate, se raje odločite za temen šal, ki ne bo privabil velike pozornosti na zgornji del. Na koncu dodajte super torbo za tisti VAV efekt (ali pa kar tako).

 

 

 

Komentirajte

Prenesite si brezplačni priročnik "PRVI VTIS!"

Vpišite vaš email naslov in prejmite brezplačni priročnik na temo prvega vtisa.