Kupujete Poceni Oblačila? Čestitamo, Ravnokar Ste Podprli Izkoriščanje Ljudi!

Poceni oblačila in sweatshops

V redu, morda pa le malce pretiravamo z naslovom, vendar bi s tem radi prebudili zavedanje težave. Vsi radi kupujemo poceni oblačila, vendar le redko pomislimo, od kod ta oblačila prav za prav prihajajo. Če ste kdaj prebrali etiketo, kje je bilo oblačilo narejeno, ste se najverjetneje srečali z imeni kot so Bangladeš, Tajska, Malezija, Venezuela, Kitajska, Severna Koreja in Sirija. In v kolikor morda niste vedeli, beseda ”sweatshops” opisuje socialno nesprejemljive delovne pogoje v modni industriji, kjer so delavci za svoje delo plačani veliko premalo, delajo v izjemno težkih pogojih in proces dela nemalokrat vključuje celo suženjstvo otrok. Seveda je na žalost možno (morda je bolj primerna beseda verjetno), da je vsak izmed nas že kupil tovrstna oblačila, ki so prišla neposredno iz novodobne suženjske industrije.

poceni-oblacilafoto

Poceni oblačila in moderno suženjstvo

Ampak, kaj je pravzaprav moderno suženjstvo? Ko se prvič srečate z dejstvi tovrstnega izdelovanja oblačil je lahko precej grozno. Uradno se temu seveda ne reče suženjstvo – vendar ta črta je neverjetno tanka: delavci so prisiljeni delati tudi do 19 ur dnevno, podpisati morajo pogodbe, ki jim onemogoča koriščenje porodniškega dopusta, izdelati morajo vsaj en kos oblačila v samo minuti. Seveda nam ni potrebno preveč poudarjati, da delajo v popolnoma neprimernih pogojih, vse od neznosne vročine, ki povzroča onesveščanje delavcev, pa do tega, da imajo v vsem delovnem času le en kratek odmor za toaleto. Še več, veliko preiskav je pokazalo, da je izkoriščanje otroškega dela več kot običajno. V Kambodži ženske raje izberejo celo prostitucijo, kot pa delo v tekstilni industriji! In ker je to več deset miljardna industrija, so izdelovalci poceni oblačil postali velik del lokalne ekonomije in zato ni videti, da bi problem lahko kmalu ali zlahka rešili. Izgleda celo, da bi zaprtje takšnih tovarn, lahko prineslo več škode kot koristi, saj bi se v mongih primerih zgodil, da bi celotna družina ostala brez dela ali svojega premoženja, ki ga morda imajo.

Če se sprašujete, katere znamke se poslužujejo omenjene metode izdelovanja oblačil, pomislite: če ste se kdaj spraševali, kako je lahko določen kos oblačila tako zelo poceni – to je izključno zaradi tega, ker ljudje, ki so ga izdelali ne zaslužijo praktično nič. Torej, cenejša kot so oblačila, manj zasluži proizvajalec. Vendar niso samo znamke tiste, ki jih moramo kriviti. Vedeti moramo, da mnoga modna podjetja nimajo popolne kontrole nad svojimi toki dobave, zato se nedovoljene aktivnosti lahko zlahko izmuznejo. Industrija je šla celo tako daleč, da nekatere boljše tovarne trdijo, da so izdelale določena oblačila, v resnici pa se skrivoma poslužujejo izkoriščevalskih tovarn, ki hitreje naredijo več dela.

Kakor koli, dandanes se že veliko dela na težavi. Ena največjih študij, neprofitne organizacije, ”Not For Sale”, je modnim znamkam podelila ocene od A do F, ki so bile odvisne od njihovega načina izdelovanja oblačil, upoštevajoč vse korake proizvodnje. Na ta način smo precej bolj osveščeni od kod vsa ta oblačila prihajajo in MI, sami, se ob tem odločimo ali resnično želimo kupiti ta oblačila. Študije kažejo, da bi podvojene plače delavcev stale le 1,8 % več na izdelek in stranka bi plačala le 15 % več za izdelek, v kolikor oblačilo ne bi bilo narejeno pod rokami izkoriščenih delavcev. Naštejmo še nekatera podjetja, ki imajo A ali B oznako: Gap, Adidas, Timberland in Hanes. Nekaj njih, ki imajo ozako D ali F, vključujejo Forever 21, Fruit of the Loom, Walmart, Abercrombie & Fitch in Aeropostale.

obacila-1foto

S to in nekaterimi drugimi študijami, so dejansko se zgodile nekatere spremembe. Poročali so, da je 2/3 podjetij, ki so jih leta 2013 naslovili zaradi tovrstnih težav, spremenilo in popravilo svoj način proizvodnje v letu 2014. Znamkam in podjetjem je mar za njihov sloves in so pokazala zaskrblenost glede vprašanja. Ali pa se le morda bojijo, da bi jim padla prodaja. Kdo ve. Družbe imajo močno voljo proti izkoriščevalskimi delovnimi pogoji, zato so se povezale z neprofitno organizacijo in s tem zagotavljajo, da njihovi delavci niso izkoriščani.

oblacilafoto

Če ste v vsej tej zgodbi le stranka, so še vedno možnosti, da pomagate. Prvo, poglejte na etiketo, ko kupujete poceni oblačila. Če želite na dober način porabiti svoj denar, bi morali vedeti, zakaj nekateri kosi oblačila stanjejo kolikor pač že stanejo in ne bi bili pripravljeni plačati majhne cene, ki podpira grozne delovne razmere. Ne želimo vas prepričati, da morate kupovati draga oblačila, želimo le, da malce razmislite o tem, ko kupujete določene znamke. Drugo, kar lahko naredite je, da delite objavo in uporabite svojo močno voljo ter se uprete, da ne kupujete poceni oblačila, ki so izdelana na ta način. Povejte svoje prepričanje tako, da kupujete le od proizvajalcev, ki imajo visoko oceno organizacij. Ena izmed možnosti je vedno tudi ta, da si sami izdelate oblačila. Zakaj pa ne? Lažje je kot si morda mislite, saj si jih tudi sama, iz večih razlogov, neneho izdelujem oz dam izdelati. Vse kar potrebujete je dobra šivilja, ideje in željo po edinstvenosti. Ob tem pa bi vas želela tudi opomniti na oblikovalce okoli vas. Koliko jih poznate? Koliko njihovih kosov imate v svoji omari? Ste se sploh že sprehodili po njihovih ateljejih in si od blizu ogledali njihova dela, kroje in tkanine? In zakaj ne? Morda je le čas, da postanete bolj ”domače usmerjeni’. Le zakaj bi bil D&G bolj kvaliteten od katerega našega oblikovalca? Ali bolj inovativen? Malce v razmislek…

S temi malimi koraki lahko vsi skupaj ta naš svet naredimo precej bolj prijazen. Na vas samih je, da so vaše vsakodnevne odločitve etične in v skadu z vašimi prepričanji. To je skoraj tako kot bi bili vegeterjanci, s to razliko, da ne odobravate nespoštljivost in zlorabljanje – ljudi. Zato naslednjič, ko kupujete poceni oblačila, le vklopite razum!

 

Komentirajte

Prenesite si brezplačni priročnik "PRVI VTIS!"

Vpišite vaš email naslov in prejmite brezplačni priročnik na temo prvega vtisa.