Kalorije – Ne Kurijo Jih Vaši Izgovori. Ostanite v Formi!

Kalorije in izgovori

Poletje je še vedno z nami in dnevi so polni trenutkov, za uživanje ob pregrešno dobri ledeni kavi in sencah čudovitih vrtov mesta, kajne? Počakajte, kako pa kaj vaše gibanje? Če še vedno niste pričeli s telovadbo, tudi sedaj ni pravi trenutek za vse tiste zlajnane izgovore (ki smo jih vsi že precej vajeni in jih tudi sami sebi kdaj prodamo), da boste začeli jeseni, kajti v formi lahko ostanete že z res majhnimi spremembami. Po drugi strani pa tudi, če pridno telovadite, tega ne prekinjajte niti čez poletje. Kajti to stanje brezdelja in uživanje, vas lahko kaj hitro zavede in znova se pojavi klasičen primer prodajanja izgovorov, zakaj ne se nič ne gibljemo. Kar koli že počnete, nikar ne nehajte z miganjem, pokurite odvečne kalorije, tiste pregrešne ledene kave!

kalorijefoto

 

Brez shujševalnih diet to poletje!

Prav ste prebrali – poletje res ni čas za trpljenje ob napornih shujševalnih dijetah! Sprostite se in uživajte ob bogati sezonski hrani, kot sta sadje in zelenjava, zvesta sopotnika poletnih dni, polna vitaminov ter antioksidantov. Sadje in zelenjava izboljšujejta tudi cirkulacijo in varujeta srce. Druga dobra stran je ta, da imamo v vročih poletnih dneh, precej manj apetita kot običajno, kar pa pomeni tudi manjši vnos kalorij. Še najboljše pa je, da imata sadje in zelenjava dokaj malo kalorij in zato več vitaminov, pojejte ju kolikor lahko, vaš pas pa bo še vedno ostal tam kjer mora biti – na svojem mestu (tako lahko enostavno in hitro svoje telo spravite v še boljšo formo)! Morda se tudi raje osredotočite bolj na zelenjavo (kajti sadje ima kar veliko sladkorja), kot so: fižol, leča, grah, ki so bogat izvor vlaknin in hranilnih snovi, bogati so z železom in proteini, kot tudi paradižnik, paprika, jagodičevje, kot recimo: maline, borovnice in robide.

Brez vode ni življenja

Ne želimo biti preveč dramatični, vendar če rečemo le, da pijte veliko tekočine, ne bi bilo dovolj. In ta tekočina naj bo voda. Ne razni sokovi, niti  ne sveže stisnjen sok (morda le nesladkana limonada), ampak voda. Lahko občasno posežete po specializiranih športnih vodah (odvisno od vaše telovadbe), ki imajo dodane elektrolite in minerale, vendar je najboljša pot še vedno voda – je najnujnejša hrana/pijača vašemu telesu in to brez ene same kalorije. Seveda poskušajte popiti čim več vode na dan: normalno je priporočena količina 8 kozarcev dnevno, vendar je tudi to vse odvisno od vas samih ter kaj vse počnete skozi dan. Kajti, če telovadite, je ta priporočena količina ravno dovolj za čas treninga, kar pa ne pomeni, da vam potem cel dan ni treba piti. Priporočeno + trening je prava pot. Če imate težavo s tem, da pozabite redno piti, morda ni napačna rešitev, da vedno s seboj nosite vodo.

kalorijefoto

 

Priprava je ključnega pomena

Podobno kot sončenje. Nikakor ni priporočljivo trenirtati, ko je sonce najmočnejše, torej med 11h in 17h. Če recimo komaj začenjate z vajami, morda ni slabo, da si najdete družbo. To vam lahko zagotovi potrebno motivacijo, da ne omenjamo, da je treniranje v dvoje lažje in bolj varno ter zabavno. Trenirate doma? Ob dnevih, ko je zunaj peklenska vročina (kateri smo priča to poletje), ko se še beton topi, se lahko še vedno odpravite v fitnes, ki ima klimo – v tem primeru vaše telo ni izpostavljeno drastičnim temperaturnim spremembam. Ne pozabite, če tudi je vroče zunaj, vaše mišice pred vadbo, še vedno potrebujejo ogrevanje. Poletje je tudi čas, ko morate malce upočasniti določene stvari. Prihranite tekaško napravo za zimske dni in se raje odpravite ven na hitro hojo. Za vadbo nosite lahkotne in tanke tkanine, kot so bombaž, viskoza in recimo lan. Raje izberite tudi svetlejše barve oblačil, saj temne privabljajo več vročine.

Hoja – sproščena, zabavna in varna!

Pravijo, da je v poletnem času najboljša vaja ravno hoja… stran od kuhinje. Šalo na stran, hoja je zagotovo najboljši recept za kurjenje tiste odvečne kalorije ali dve. Pa s tem ne mislimo na počasno hojo in gledanje po izložbah, vendar hitro hojo, ki že skoraj meji na rahli tek in z njo lahko pokurimo neverjetnih 500 kalorij v eni sami uri! Začnite počasi in postopoma povečujte hitrost hoje. Dobra stran hoje je, da ne potrebujete neke posebne opreme (vse kar potrebujete je par udobnih superg) in uzvajate jo lahko kjer koli. Dobra alternativa hitri hoji je recimo kolesarjenje – ne pozabite na pokrivalo in veliko vode.

kalorijefoto

 

Utopite te kalorije!

Da ostanete v formi, je morda najboljša rešitev (zagotovo tudi najbolj zabavna), da veliko plavate in izvajate vaje v vodi. Kjer koli že ste, na morju, jezeru ali na bazenu, se potrudite in kar se da hitro, hodite v vodi. To bo utrdilo mišice na nogah, dvignilo zadnjico in najboljše od vsega – te vaje delajo čudeže pri odpravi celulita! Poskusite tudi to, da za plavanje, nekaj časa najprej uporabljate le roke, nato pa le noge. Izkoristite težko dočakani dopust in iz njega izluščite najboljše kar lahko tudi za svoje telo, ne le duha. Ali ste vedeli, da ima 30 minut intenzivnega plavanja, enak učinek, kot 3 dnevno čiščenje telesa?

kalorijefoto

Komentirajte

Prenesite si brezplačni priročnik "PRVI VTIS!"

Vpišite vaš email naslov in prejmite brezplačni priročnik na temo prvega vtisa.