Fedora Klobuk – Brezčasna Klasika

Poleg tega, da netrpeče prebrodite kritično obdobje med kratkimi in dolgimi lasmi, je lahko fedora klobuk tisti ‘it’ kos, ki vas zagotovo loči od množice. Z njim lahko svoj stil zlahka naredite prepoznaven in pokažete svojo osebnost (spomnite se na slavnega Indiana Jones ali Michaela Jacksona). Zato smo še posebno veseli, da je seksi fedora klobuk zopet z nami in danes nam dovolite, da vas na kratko popeljemo skozi zgodovino tega nadvse zanimivega pokrivala. Poleg tega vam razkrivamo nekaj načinov, kako lahko tudi vi osvojite in navdušite s svojo fedoro!

fedora-klobukfoto

 

Fedora klobuk in zgodovina

Če morda še niste vedeli, je za fedora klobuk značilna ravno višina krone, ki je 11 cm, širina roba, pa približno 6,4 cm (vendar se jih veliko razlikuje pri širini). Fedora klobuk je postal slaven pred približno 120 leti, ko se je to dobro znano pokrivalo pojavilo v igri, ki so jo predvajali v ZDA, leta 1889. Princesa Fédora je bila v omenjeni igri glavna junakinja, ki je nosila ta dotični klobuk. Fedora klobuk je takoj postal izredno moderen za vse ženske, celo aktivistke za ženske pravice so ga nemudoma vzele za svojega in tako je postal tudi njihov simbol. Še boj zanimivo pa je to, da je med moškimi, zaradi stilske dovršenosti, postal popularen šele 30 let kasneje, leta 1924, ko ga je pričel nositi sam britanski princ Edvard.

fedora-klobukfoto

fedora-klobukfoto

fedorafoto

 

Preden se odpravite v lov za fedora klobukom, najprej določite, kakšna je vaš oblika obraza – na ta način lahko ugotovite, kateri fedora klobuk je isti pravi za vas. Vaš cilj naj bo popolno prileganje, zato najprej pomislite na višino krone (višino samega klobuka). Visoka krona bo podaljšala vaš obraz in obratno. Šele nato razmišljajte o robu – izbirajte med širokim ali ozkim robom glede na širino vašega obraza. Ko se odločate glede same velikosti, morate vedeti kaj želite: da je vaš fedora klobuk ohlapen (zaradi udobja) ali ozek (da ostane na glavi ne glede na to, kako močno piha veter). Velikost in občutek sta popolnoma po vaši izbiri, vendar pazite – če vam je klobuk pretesen, se vam bo poznal nadležen rdeč rob na čelu, ki pa zlepa ne izgine.

fedora-44foto

fedora-klobuk

foto

fedora-hatfoto

 

Fedora klobuk je bil tradicionalno nošen skupaj z obleko in plaščem – vendar gre danes zlahka s čimer koli želite (no, skoraj). Za ženske – fedora klobuk je v poletnem času lahko nepogrešljiv s poletno obleko ali blazerjem, basic majico in drugimi lahkotnimi oblačili. V jeseni, lahko naredite super kombinacijo z raznimi srajcami in primernim nakitom, podloženimi blazerji, usnjenimi jaknami, trenčom, prav neverjeten je tudi v kombinaciji z vsemi vrstami pletenin, ki jih letos resnično ne manjka. Za vse stilsko dovršene gospode, je fedora klobuk naravnost božji dar! Poleti je fedora nepogrešljiv s kratkmi hlačami in majicami na sto in en način, v jeseni s chinos hlačami in enostavnimi barvnimi majicami. Fedora klobuk, srajca, blazer, strgan jeans, odbiti čevlji in nepogrešljivi dodatki, so vedno delujoč recept za dober izgled. Najbolj očitna barva za fedoro je črna in takoj za njo sta kamelja in siva (vendar ostanite zvesti barvi, ki se bo najbolje dopolnjevala z vašo garderobo).

fedorafoto

fedorafoto

 

Ko imate enkrat pravi klobuk zase, se pojavi pomembno vprašanje – kako ga nositi? Za vse začetnike – zapomnite si, da fedora klobuk nosite nad obrvmi, ušesa pa pospravite v klobuk (samo vrh ušes, ne celih :) ). Nato pa imate na voljo še tri glavne načine kako še lahko nosite klobuk. Ena od njih je, da ga nosite postrani, čez eno oko (nasvet za dame: poigrajte se z drznim načinom ličenja oči in ustnic). Druga možnost je, da fedora klobuk nosite bolj zadaj na glavi (na nek način stil 80ih), tako je vaš obraz bolj odkrit, kar je super za bolj sproščen izgled (zato naj so vaši lasje kar spuščeni). Tretja možnost pa je najbolj očitna in tudi največkrat nošena. Naravnost, na čisto kavbojski način, ki je lahko pravi modni statement, če imate na sebi še trendovsko majico in odbit jeans. Dame, če imate dolge lase, obstaja tudi mnogo načinov, kako jih lahko oblikujete pod svojo fedoro in na ta način še dodatno nadgradite ter poosebite svoj look. Lasje za enim ali obemi ušesi, lasje počesani na eno stran, velika stranska kita (lepo urejena ali še bolje – messy!) ali figa na sredini (z neskončnimi različicami, je na koncu vse odvisno od dožine vaših las in vaših želja).

Sedaj, ko smo vas dodobra spoznali s fedora klobukom, se pozabavajte in oblikujte svoj novi stil s tem brezčasnim, edinstvenim dodatkom! Torej – fedora klobuk je vaš novi kos te jeseni, ok? 

 

 

fedorafoto

 

fedora-hat-2foto

Komentirajte

Prenesite si brezplačni priročnik "PRVI VTIS!"

Vpišite vaš email naslov in prejmite brezplačni priročnik na temo prvega vtisa.